vrijdag 7 oktober 2016

Orgaandonatie

De overheid wil een wet invoeren waarbij iedereen automatisch orgaandonor is. Maar je mag je wel afmelden als donor.

Dat bevalt me dus niet: er zijn in ons land honderdduizenden volwassenen die niet kunnen lezen of schrijven, terwijl ze misschien geen donor willen zijn. Die moeten dus hulp inroepen om zich af te melden. Uiteraard geldt hetzelfde als ze zich willen aanmelden maar dat ligt naar mijn idee toch wat anders.

Verder bevalt het me ook niet dat er enorme bedragen worden verdiend aan bijvoorbeeld de donatie van bloed. De gever doet dit uit menslievendheid, maar de industrie die het gratis verkregen bloed ontvangt maak er mooie winsten mee. Het onderstaande verduidelijkt waar het geld heen gaat:

ik citeer van de site van rtlz.nl,
uit een artikel van Mathijs Smit • 22 juli 2016 06:02:
(www.rtlz.nl/business/bedrijven/weer-royale-vertrekpremies-bij-bloedbank-sanquin)

<quote>

Bloedbank Sanquin heeft twee ontslagen managers samen ruim een half miljoen aan vertrekpremies betaald. Afgelopen jaren kwam de bloedbank regelmatig in opspraak door de hoge topsalarissen en vertrekpremies.

Uit het meest recente jaarverslag blijkt dat Sanquin een manager die augustus vorig jaar als gevolg van een reorganisatie moest vertrekken, een ontslagpremie van ruim 363.000 euro meegaf. Een andere manager, die in januari opstapte, kreeg meer dan 193.000 euro mee. De twee ontslagpremies kostten de bloedbank samen ruim 556.000 euro.

<unquote>

Met organen zal het vermoedelijk niet anders zijn.
Kortom, ik stel een heel ander systeem van donatie voor dat meer past in de privatisering en commercialisering van de gezondheidszorg:

Schaf de donatie af en betaal de nabestaanden voor elk afgestaan orgaan. Maak een prijslijst voor huid, hoornvlies, lever, hart. nieren en wat er verder te transplanteren is. Betaal hoe dan ook een deel van de uitvaart. Dat vind ik heel wat eerlijker dan de staat, lees transplantatie-industrie, gratis te laten beschikken over het menselijk lichaam.

Vrijwel niemand leest dit blog, maar ik ben wel benieuwd naar reacties...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten