woensdag 10 september 2014

Les in oplichten

Gisteren zag ik weer eens het programma “Opgelicht”. Weer was ik verbaasd door de verwerpelijke doch verbazend handige truuks waarmee zakenmensen belazerd worden, en ook verbaasd omdat mensen nog steeds denken dat een fout persoon een bepaald uiterlijk heeft. Bijvoorbeeld dat oplichters er uitzien als een Roemeens violist, met een deukhoed en een enorm grote zwarte krulsnor. Of als een verkoper van tweedehands autos, met een fluoriserende paarse das, en die ook nog een Haagsch accent heeft. Of als Bul Super en Hiep Hieper.
Hoe dom kan je zijn? Natuurlijk zien oplichters er uit als weinig opvallende mensen, goed maar niet te opvallend gekleed, goed geschoren, pas naar de kapper geweest, vlotte niet al te patserige auto, etc!

Ook was ik bijzonder verbaasd dat ondanks aangiften de overheid er niet in slaagt deze misdadigers en plegers van failissementsfraude op te pakken. Schandelijk vind ik dat. Mensen met een klein bedrijf worden gedupeerd en de kloothommel kan doodgewoon doorgaan met zijn praktijken. Zelfs de belastingdienst vindt het kennelijk niet interessant om achter de misgelopen inkomsten aan te gaan!

Mijn conclusie was, dat het in Nederland kennelijk zeer lucratief is om zwendelaar te worden. Je leven wordt dan wellicht wat chaotisch door het regelmatige verhuizen en het creatief omgaan met leugens, maar het loont wel! En van dat TV-programma kan je het vak leren, dus diegenen die nog twijfelden of oplichter worden wel een goed idee is, zullen wel over die drempel heen stappen.
Net zoals in de tijd van de wijsgerige Kung-Fu vechtfilmpjes voor de jeugd, diezelfde jeugd na het filmpje de Kung-Fu schoppen aan elkaar gingen uitdelen op het schoolplein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten