woensdag 3 september 2014

Off with your head!

1789: de Franse Revolutie. Iets meer dan 200 jaar geleden. Is dat nu erg lang geleden? Vrij kort na die revolutie, omstreeks 1800, liepen de Fransen hier de dienst uit te maken en introduceerden en passant ook omstreeks 1811 even de bureaucratie die nog steeds ons bevolkingsregister is. En het personeel van de Franse adel was nu werkloos; de werkloze koks werden ZZP-er en begonnen restaurantjes, waarbij ze de bevolking het gebruik van mes en vork leerden kennen.

Onze Nederlandse staatsloterij ontstond al in 1726. Al bijna 300 jaar geleden. Hij bestaat langer dan de USA. We waren in Europa toen net een paar jaar gestopt met het ritueel vermoorden van heksen.

De Franse opstandelingen hadden in 1789 een heel praktisch werktuig om hoofden te verwijderen: de guillotine. Het verwijderen van hoofden is een betrouwbaar middel om je te ontdoen van jou onwelgevallige lieden. Daarbij trokken de onthoofdingen ook nog eens veel publiek, wat voor de Parijse ondernemers mooi meegenomen was. Stenen van de Bastille werden als souvenir verkocht. Het lijkt de Berlijnse Muur van 200 jaar later wel.
Wikipedia: Tot 1981 kende Frankrijk de guillotine als voornaamste wettelijk voorgeschreven executiemiddel...

Wat ik maar wil zeggen: 200 jaar is nog maar kort geleden. Jawel, ik weet dat u nu zegt: we hebben internet en moderne dingesen, wat een ontwikkeling! Maar ik zeg: u heeft niet in de gaten dat de ontwikkeling van de menselijke aard minstens tien keer langzamer gaat dan de ontwikkeling van techniek; de menselijke aard verschilt nog haast niks van die van 200 jaar geleden.

Dus is vandaag de dag het hoofden verwijderen weer eens als alternatief oplosmiddel in het nieuws. Het verbaast me niks. Er is nauwelijks iets middeleeuws aan. Wel verbaast het me dat ze geen effectief technisch hulpmiddel zoals de guillotine gebruiken. Publiek is er ook al niet bij.
Kennnelijk moet het handwerk zijn, maar daar is op die manier geen eer aan te behalen, want de beul is onherkenbaar vermomd. De schijtlaars. Een rapper die trots is op zijn gore bezigheden, die vertrouwt op de instemming van zijn almachtige god, die ook nog verwacht na zijn leven het paradijs in te gaan, maar bang is om herkend te worden. Wat een zielig, schijterig, kneuzig watje! Wedden dat het een Uraniƫr is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten