zondag 8 december 2013

Nelson

Een paar jaar geleden was ik in Londen en zag ik onder meer het graf van Nelson. Hij was een beroemd admiraal en het verhaal gaat dat toen hij op zee stierf, zijn lichaam ter conservering in een vat rum is gedaan. Immers, de thuisreis zou nog enkele weken duren en voor een staatsbegrafenis moest het lichaam nog wel in enigszins toonbare staat verkeren. Nelson was ook bij het Engelse volk zeer populair.

Zou dat de reden zijn waarom de ouders van de onlangs overleden Nelson Mandela hem die achternaam als voornaam hebben gegeven? Indien ja, dan heeft het hem wel degelijk geholpen om populair te worden.
Zelfs de strijd tegen apartheid lijkt een beetje op een voortzetting van het gedrag van de admiraal: die logeerde ooit met zijn maîtresse bij de homoseksuele man Beckford, en in 1800 keek men daar toch wel heel vreemd tegenaan. (zie verder Wikipedia)

Ik vraag me af of het hele commerciële circus wat nu rondom Mandela ontstaat wel door de overledene gewaardeerd zou worden. Ik heb ook het gevoel dat de effecten van de regering van het ANC door hem niet met blijdschap zijn waargenomen.

Wat me erg stoort zijn de krokodillentranen van salonsocialist Wim Kok, Ed van Thijn en consorten die nu bij bossen in de media verschijnen. Ik heb het gevoel dat de programma’s rondom het overlijden al minstens tien jaar op de plank lagen... Ook vraag ik me af of er niet een enorm risico is verbonden aan de aanwezigheid van al die staatshoofden bij de uitvaart. Het is de ideale gelegenheid voor een bijzonder effectieve aanslag! Gekken genoeg op de wereld, helaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten