dinsdag 18 februari 2014

OS Sportiviteit

De O. Spelen zijn, zoals de lezer onderhand waarschijnlijk wel weet, voornamelijk bedoeld als medium voor reclame. Teveel eerlijk en sportief behaalde resultaten van telkens hetzelfde land zijn eigenlijk maar hinderlijk. Discriminatie wordt niet geschuwd in wat een feest der verbroedering zou moeten zijn (Denk aan het homo-verhaal)(ben benieuwd hoe dat straks in Quatar gaat). Dit werd onderstreept door enig commentaar naar aanleiding van de Nederlandse schaatsprestaties:

Er werd namelijk gezegd dat, omdat de Nederlanders dit jaar bijna alles winnen wat er te winnen valt, de spelen niet meer interessant zijn om naar te kijken. Als mensen minder kijken, zien ze minder reclame; dat leidt er toe dat reclame tijdens de OS niet meer interessant is; daardoor verliezen we inkomsten! Dat kan best waar zijn, want vroeger wonnen de Russen en Amerikanen bijna alles en dat werd ook wat saai.

Dus moet de boel weer interessant gemaakt worden. Door andere regels te verzinnen. En de tien kilometer te schrappen of te wijzigen. Wat een flauwekul... naar schaatsen kijken is toch ongeveer hetzelfde als “naar groeiend gras kijken”, zoals Amerikanen wel zeggen.

Vreemd vind ik het dat er maar zelden aandacht wordt besteed aan landen die nooit iets winnen. Voor die deelnemers is er immers altijd hoop op verbetering en kan het nog echt spannend zijn. Wat een pret toen ik ging zoeken op “olympische spelen verliezers”!  De eerste twintig hits gingen alleen maar over het imagoverlies van ons koningshuis; het imagoverlies van Rutte; financieel verlies ivm de organisatie van de OS en commentaar van marketeers over verkeerde reclame uitingen. Met name commentaar op het Visa card gebeuren vond ik kostelijk... Visa is sponsor van de OS en accepteert alleen betalingen met Visa card, zelfs ter plaatse hebben ze andere kaarten geblokkeerd! Dan weet je dus zeker dat je nooit een Visa card gaat aanschaffen. Over de sport vond ik bij de hits behalve stukjes over specifieke sportlieden alleen een stukje over “zielzorg voor verliezers” die geregeld zou zijn.

Nederland zal zeker weer gaan lobbyen om de OS naar Nederland te halen. Humberto Tan zal er wel weer bijgesleept worden, en die vrouw die het altijd over “onze kanjers” heeft. En een hoop marketeers en spinners.
De burger is doorgaans het kind van - en krijgt altijd - de rekening. Als ik toch verplicht aan andermans hobby moet meebetalen, dan mag van mij het OS geld aan wat anders besteed worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten