donderdag 25 juli 2013

Bewapening; Ivo Daalder.

Eerst een iets ingekort citaat uit een recent bericht van collega-blogger Dwarslezer:

<quote>
Als we daadwerkelijk iets willen doen aan de honger in arme landen dan moet om te beginnen de wapenhandel afgeschaft worden - en het zou helemaal niet verkeerd zijn als er wetten zouden komen die de eigenaars, aandeelhouders en andere profiteurs van de productie van wapens streng zouden straffen, want in feite zijn zij verantwoordelijk voor de moorden die met hun wapentuig gepleegd worden. Ook Nederland speelt een belangrijke rol in deze handel in moord en doodslag!
<unquote>

Nu Ivo Daalder.
Ivo Daalder was 07 maart 2013 te zien op Nederland 1; Eenvandaag, omstreeks 18:26. Ivo is een Nederlands politicoloog, werkend als Amerikaans ambassadeur voor de NAVO in Brussel.

Hij vond onze bezuinigingen op defensie maar niks, en gebruikte retoriek zoals "Als je geen vliegtuigen had... Als je geen schepen had... etc. (3x)" en "We leven in vrede omdat...(4x)" Kijk op uitzending gemist en zie hoe slim deze man spreekt; die rustige, bedachtzame en zelfverzekerde toon die ook kloosterlingen gebruiken als ze over God spreken. Strekking van zijn betoog was dat je met minder wapens minder invloed hebt op hoe de wereld zich ontwikkelt. En dat Europa wel wat meer mag bijdragen.

Mijn eerste gedachte was "Die Ivo verkoopt vast pistolen". Met een taartdiagram toont hij dat Amerika 72% aan de NAVO betaalt, en Europa 28%. Mijn conclusie is eenvoudig: Europa betaalt niet te weinig, maar Amerika betaalt veel te veel! De verhouding wordt vanzelf gunstiger als Amerika wat mindert. Ik ben niet zo dol op het idee dat Amerika de politieman van de wereld wil zijn. Of welke natie dan ook. Misschien is Amerika nog niet eens de slechtste keuze als er wat te kiezen zou zijn, maar dat ter zijde.

Ik ga Ivo pas geloven als hij met cijfers en feiten over de "tegenpartij" dan wel de vermeende "vijand" komt. Met de huidige techniek moet dat vast wel kunnen: als ik details van mijn achtertuin op Google kan bekijken kan defensie heus nog wel meer zien, ook van de "vijand". Zijn retoriek mag van mij in het ronde archief. Maar ach, iemand met zijn NAVO functie mag natuurlijk nooit man en paard noemen, want dan is er meteen gedonder met de buren.

Nu de wapens:
Probleem met wapens is alleen de mens die ze gebruikt. Een hamer, een mes, een baksteen, een bijl, het zijn nuttige voorwerpen die zeker als wapen te gebruiken zijn; af en toe gebeurt dat dan ook. Toch sluit men de Gamma niet omdat er potentiƫle wapens worden verkocht. Een jachtgeweer kan nuttig zijn als je afgelegen woont in een gebied waar ook beren vrij rondlopen. Of inbrekers. Helaas heeft de mensheid nu een overkill aan wapens in huis.
Ik heb altijd het idee dat er betere wapens zijn dan het vernietigende soort: het stekelvarken; het stinkdier; de schorpioen en de bij hebben vredelievende middelen: ze maken zich onaantrekkelijk voor vijanden. Verschil met de mens: de vijanden zijn niet hun eigen soort.
Als de mens de vijand van de mens is, dan kan je jezelf onaantrekkelijk maken door bijvoorbeeld weinig voor anderen waardevolle dingen te bezitten. Dat is de reden waarom er in het westen van Ierland nog Iers wordt gesproken: geen vijand wilde in dat gebied leven. Ghandi heeft met geweldloos verzet ook heel wat voor elkaar gekregen.
Slimmer nog dan wapens gebruiken of jezelf onaantrekkelijk maken vind ik (kort door de bocht): gewoon zakelijke afspraken maken met je zogenaamde vijanden: onbekend maakt onbemind, dus ga eens een praatje maken, maak ze tot goede bekenden en koop de zaken die je graag wilt hebben. Ik heb het vermoeden dat in deze tijd de Chinezen op deze manier te werk gaan.

Zoals Dwarslezer aangaf: als iedereen te eten heeft, en een redelijk thuis, dan gaan de mensen niet zo gauw schietend de wereld door. Ik vermoed dat het westen (en het oosten) daarom de honger en de armoede in Afrika niet zal oplossen: dan verkoop je immers lekker veel wapens aan al die krijgsheren. Ik zie dat als korte-termijn denken: het zou voor iedereen beter zijn als Afrika gewoon eerlijke handel kon drijven met de omringende landen.
Als er niks aan word gedaan dan zouden die krijgsheren zich nog wel eens tegen Europa kunnen keren, want met de huidige bevolkingstoename kan je wereldwijde voedseltekorten verwachten. Bang zijn ze niet in Afrika; dat bewijzen de piraten wel met hun piepkleine bootjes.

Kortom: meneer Daalder wil graag dat we een hoop wapens kopen. Ik ben er niet van overtuigd dat je met wapens vrede tot stand brengt. We zullen zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten