vrijdag 19 juli 2013

Vacantiemeligheid?

Een beetje melig mag ook wel eens.

Ik zat te fantaseren over waar jongeren vandaag de dag heen zouden gaan als ze voor het eerst zonder ouders en eventueel met vrienden / vriendinnen op vakantie mogen. De laatste tijd is er in de media een  pornoficatie tendens te bemerken. Ach, waarom zou ik niet een keertje met die onzin meedoen? Ik was verleden week op weg van Rotterdam naar Roosendaal. Vandaar:

* Stampersgat
* Sexbierum
* Peniscola
* Kuttingen

Misschien ook iets voor een moderne huwelijksreis? Een Bed & Breakfast is altijd wel ergens te vinden. Ook in de Gooi- en Vechtstreek.

Flauw hè...

Ik vraag me af of mensen die in die plaatsen wonen er veel mee gepest worden. Dat vraag ik me trouwens ook af van mensen die in Oene wonen. Of in Een. Of in Den Nul. Of mogelijk nog erger: in Waspik.
Toen ik voor het eerst in Ierland was, wilde ik eerst naar Bloody Foreland, gewoon omdat het een naam is die me nieuwgierig maakt.

Een stuk minder melig is wat er in dat Bloody Foreland is gebeurd!

Het is een zeer afgelegen dorpje aan de Ierse Noordwestkust, en bij ons eerste bezoek was er een uitzonderlijke kustlijn, geen strand maar een meters hoge laag eivormige stenen. Honderden meters kust. Als je er over loopt, kraakt en knarst het geheimzinnig. Volgens ons een absoluut uniek en prachtig natuurgebied! We vonden B&B in een klein huis halverwege de doorgaande weg en het “strand”.

Nu het afschuwelijke en schandalige: Een paar jaar later besloten we er nog eens een kijkje te nemen. Het ligt wel erg afgelegen, maar het was zo mooi dat we de omweg maakten om het nog een keer te zien. We zochten het “strand”... we dachten dat we op de verkeerde plaats waren... en herkenden toen het B&B huisje. Het strand was er niet meer. Het enige zichtbare waren bandensporen van graafmachines. Navraag bij de pub leerde ons dat de stenen verkocht waren aan een bedrijf dat ze weer heeft doorverkocht als materiaal om je tuin mee op te leuken. Ik meen in Spanje. Iemand in dat dorp heeft er veel aan verdiend, aan het totaal verpesten van dat stuk natuur.

Het is daarom beslist nodig om unieke natuurgebieden te beschermen, want het zou hetzelfde zijn als er bijvoorbeeld bij Holten ineens geen Holterberg meer zou zijn omdat het zand is verkocht aan een straatmakersbedrijf. Of dat het Muiderslot ineens weg is omdat het verkocht is aan een rijke Chinees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten