donderdag 22 augustus 2013

Haagsch Bruisen.

Een paar dagen geleden genoot ik van een Weihenstephaner. Ik zat op een piepklein terrasje aan een Haagsche kade en raakte in gesprek met de eigenaar van de zaak. Het bleek dat de politie bezig was met handhaven. Dat hield onder andere in dat het terrasje na 23:00 ontruimd moest zijn. Dat binnen nog de nodige mensen aanwezig waren was uiteraard geen punt. Maar de liefhebbers van een sigaret konden dus na 23:00 niet even buiten gaan zitten. Terwijl er tot laat in de avond een heel aangename temperatuur was. En de roker tot buitenstaander gediscrimineerd wordt.
Ook vernam ik dat er op het trottoir anderhalve meter ruimte vrij moet blijven voor voetgangers. Dus je bent in overtreding als er een stoel 2 centimeter over die grens staat. (Let wel: in de Haagsche binnenstad zijn sommige trottoirs zelf al smaller dan die anderhalve meter)

Waarom ging het: geluidsoverlast. In de Haagsche Denneweg (Voor de lezers in den lande: De Denneweg is hemelsbreed een kilometer verderop in de binnenstad!) waren wat klachten over geluidsoverlast. Op de Denneweg zijn heel wat terrasjes, dus dat zou best kunnen. Maar een verstandige kroegbaas houdt uiteraard rekening met de buren en maant zijn klanten tot rustig gedrag.
Dat gezeur aldaar werkt dus door op bijna de hele stad! De vele goeden lijden op die manier onder één kwade.
Daarbij komt volgens mij ook nog, dat als je aan de Denneweg wilt wonen, je die horeca er natuurlijk bij krijgt, want die horeca zit er al zolang Hagenaars de Denneweg bezoeken. Dan moet je niet zeuren. Als je naast een kerk gaat wonen, kan je klokgelui verwachten. Als je in Zandvoort in de buurt van het circuit woont, kan je af en toe racegeluiden verwachten. Als je naast of boven een kroeg gaat wonen, dan kan je cafégeluiden verwachten.

Ook de eigenaar van een ander terras vertelde een weekje eerder een vergelijkbaar verhaal. Op zijn terras waren wat mensen die ’s-avonds op gedempte toon zaten te praten: ze moesten naar binnen. Klacht: geluidsoverlast. Het was ook al na 23:00. Handhavers dragen zoals bekend portofoons: die twee portofoons maakten meer herrie dan de pratende mensen. De eigenaar had al kontakt met de buren gehad om te vragen of die wel eens geluidsoverlast hadden, maar nee hoor, niemand had last. Dit brengt me op de gedachte dat de klachten misschien niet van schijnheilige buren komen, maar van concurrerende horecamensen...
Van deze eigenaar vernam ik ook tot mijn verbazing dat hij de stoelen moest opruimen of opstapelen: je mag na 23:00 niemand gelegenheid geven te gaan zitten. Dan moet de gemeente naar mijn idee ook alle stadsbankjes uit woonwijken verwijderen! Gezelligheid kent geen tijd.

Den Haag presenteert zich graag als “Den Haag Bruist”. Maar zo te zien zijn het voornamelijk de handhavers die bruisen van energie! Waren het nu maar wijkagenten die hun pappenheimers wel kennen en dus de klagers van de zeurders kunnen onderscheiden... en die de notoire lawaaimakers ook in de gaten kunnen houden... maar het zijn vaak BOA mensen, en die houden vaak wel van de macht die het uniform hen lijkt te verlenen.
Als Den Haag een bruisende stad met internationale allure wil zijn dan moet er hoogstnodig wat aan de regels gebeuren! Tot dusver lijkt de stad me eerder de ambitie te hebben om tot een rusthuis te verworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten