maandag 26 augustus 2013

Verantwoordelijkheid nemen.

Wat een rare uitdrukking is dat toch. Hij wordt te pas en te onpas gebruikt.

Gisteren was Zomergasten met Wouter Bos.
Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en heb niet gekeken. Ik heb genoeg van Bos gezien om te verwachten dat dit een volmaakt politiek correcte vertoning zou gaan worden, met veel reclame voor salonsocialist Bos zelf. Voor het geval hij nog eens terug zou willen in de politiek. Ook daarom verwachtte ik een middelmatige keuze van filmfragmenten, namelijk het soort waaraan je geen buil kan vallen. Het zou me niks verbazen als achteraf blijkt dat hij het hele verhaal met een spindokter heeft zitten oefenen. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat zijn kop me ook niet aanstaat, maar dat verandert verder niks aan de commentaren.
Nu, achteraf begrijp ik uit de media dat ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel heb.

Meestal roept men dat iemand zijn verantwoordelijkheid moet nemen als men daarmee bedoelt: “Oprotten en met spoed alsjeblieft!” Het betreft dan meestal politici of hogere managers. De aanmaning komt doorgaans van collegae. Het komt maar zelden voor dat zo iemand dan daadwerkelijk die specifieke verantwoordelijkheid neemt. Enige druk van media als “Geen Stijl” helpt soms wel eens, maar dat het op die manier zou moeten vind ik een onverkwikkelijke ontwikkeling.

Recent mompelt men ook dat Obama zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Nu wordt bedoeld: “Amerika wil toch zo graag politieman van de wereld zijn? Toon dan maar eens wat actie”. Dat is geen oproep tot oprotten!
Hier geeft men aan dat men wel degelijk wil dat Amerika de politieman is of gaat worden. Ik vind dat een wat verontrustende gedachte. Voor mij als Nederlander niet nieuw, want ik heb het vermoeden dat Nederland allang een soort provincie van Amerika is.

Ik ben benieuwd wie dadelijk de verantwoordelijkheid moet nemen voor de kosten van de Fyra. En wie de verantwoordelijkheid moet nemen voor het met 14 miljard verlies verkopen van de ABN-Amro bank. Het is tenslotte maar een kleine 875 Euro per Nederlander. Een gepensioneerd bankman zei al glimlachend op de TV: “Dat moeten we vergeten, en verder moeten we aan de toekomst denken”. De slimme Bos is die verantwoordelijkheid heel snel ontlopen!

En dat ontlopen is wat de meesten dus doen. Eventueel wordt er als het echt niet anders kan een vaag “Sorry” gemompeld, of iets als “Met de kennis van vandaag ...” of “Er moest snel een beslissing worden genomen”. Hoe dan ook: de bevolking betaalt en de boosdoener ondervindt nauwelijks hinder.
Die Fyra is eigenlijk nog een koopje, zelfs als de NS mensen ze geheel opnieuw moeten bedraden. Die bank verkopen lijkt me een heel slechte zaak: kan er geen staatsbank van gemaakt worden, zoals vroeger de Postbank? Ik denk dat die heel wat klanten zou trekken. Wie zou daarvoor de verantwoordelijkheid durven nemen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten