woensdag 23 oktober 2013

Info overkill

Sinds er microprocessoren en microcontrollers bestaan bestaat er bij productontwikkelaars de neiging om nodeloze funkties aan apparaten toe te voegen. Dat komt doordat deze componenten ruim zijn opgezet; waardoor technici de ongebruikte mogelijkheden toch willen benutten. Al geeft dat geen toegevoegde waarde aan het produkt waar ze in zitten.
Dat gaat dus gelijk op met de overheid die denkt veiligheid te bevorderen door alles van iedereen te weten, inclusief vingerafdrukken. De techniek maakt het immers mogelijk.

En zo gebeurt het, dat als van een auto een deur wordt geopend, er op een display getoond wordt welke deur open is. Als die deur dicht is, en de microschakelaar van de deur is versleten, zal die melding ook te zien zijn. Misschien gaat er wel een knipperende waarschuwing “STOP” oplichten, begeleid door een zoemertje. Terwijl er niks aan de hand is: de deur nogmaals ferm dichtdoen verhelpt de melding meestal. Doch de onrust van de bestuurder wordt wel gewekt. Al met al is dit nog  een onschuldige uitbreiding met nutteloze informatie. Maar tegenwoordig worden steeds meer apparaten ook op internet aangesloten.

Ik twijfel of ik mijn printer wel op internet wil aansluiten. Makkelijk (hoezo?). Draadloos. Een consequentie is dan wel dat de printer via internet door anderen te manipuleren is. Met name door de fabrikant. Laatst sprak ik met een vriend die in zijn bedrijf een printer met internetaansluiting heeft. Hij merkte op dat de printkwaliteit steeds slechter werd, terwijl een locale testafdruk nog steeds perfect was. Mijn vermoeden dat de leverancier op afstand de kwaliteit zou kunnen verminderen opdat er over aanschaf van een nieuwe wordt gedacht sprak hem wel aan.

Tegenwoordig worden steeds meer apparaten op internet aangesloten. Je televisie; je navigatieding; je verwarmingsinstallatie. Voor service verlenende bedrijven is dat erg handig: een klimaatinstallatie kan dmv inbellen op afstand ingesteld worden. Verkeersregel automaten evenzo. Maar ook zo een ingewikkelde installatie kan op die manier gemanipuleerd worden tot leveren van slechte prestaties, opdat de klant aan vervanging kan gaan denken. Als inbellen verandert in internet komen de hackers ook makkelijker in beeld.

Misschien ben ik een zwartkijker, maar voor mij hoeft dat internet niet zo dwangmatig overal op aangesloten te worden. Niet alle info geeft het gewenste resultaat. Zeker niet als de overheid er mee aan de haal gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten