zaterdag 8 maart 2014

Zelfstandigheid

Ik zie altijd met plezier dat Europa en de VS achter een land gaan staan dat graag zelfstandig wil zijn. Deze maand is Oekraïne aan de beurt. Ach, de morele en/of militaire steun aan landen of provincies die zelfstandig willen zijn wordt jammer genoeg uiterst selectief gegeven. In het geval van de Oekraïne gaat het natuurlijk voornamelijk om “Ruslandje pesten”. Maar als Rusland de gaskraan dichtdraait dan draaien die steunverleners ook wel, wedden?

Wat ik zo vervelend van dat selectieve gedoe vind is dat, als de Nederlandse burger - met het welvarende Denemarken, Noorwegen en Zwitserland in het achterhoofd - zin heeft om de Euro te vervangen door de gulden en er over denkt met Europa te stoppen, er bergen dreigementen uit Europa komen. De Basken willen ook graag onafhankelijk zijn, plegen aanslagen en zijn daardoor ineens terroristen in plaats van vrijheidsstrijders. Ik vermoed dat de Catalanen ook weer graag zelfstandig zouden zijn. Schotland wil recent ook weer zelfstandig zijn, maar de engelse banken beginnen al op voorhand te sputteren. Er zijn vast wel meer (delen van) landen die minder afhankelijk van het moederland of Europa willen zijn; immers goede afspraken met de buren zijn toch te prefereren boven een stel ongekozen europeesche machthebbers die wel even komen vertellen hoe je thuis de dingen moet regelen? “Good fences make good Neighbours” zegt de engelsman. En: “My home is my Castle”. Maar aan dat soort Nederlandse zelfstandigheid, o wee, daaraan geven we geen steun!

Dus dat gemekker over steun voor zelfstandigheid en zo, lap het rustig aan je laars. Het is politiek geneuzel met meervoudige agenda’s. Probeer eerst maar eens te achterhalen hoe de geldstromen lopen. Die lopen vermoedelijk anders dan je verwacht (hoewel?). De handel gaat namelijk gewoon door: tijdens de koude oorlog kon je in Nederland gewoon Russische motorfietsen en landbouwmachines kopen; op de markt kan je met regelmaat overheerlijke dadels uit Iran kopen. Dat zijn betrekkelijk onschuldige artikelen, maar als het om olie en gas gaat houd dan je hart maar vast! De kans dat een land dat die schatten bezit zelfstandig kan blijven lijkt me gering. En wat zit er ook weer in de Oekraïne? Ik meen een heleboel heel dikke gasleidingen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten