vrijdag 20 september 2013

Kamp’s lulkoek

Vanmorgen op BNR een kort interview met de minister van economische zaken. Henk Kamp dus. Hij had een bijzonder fraaie verklaring waarom het zo slecht ging met het vertrouwen van de burger. Hij vertelde dat dit komt omdat de huizenprijzen in het verleden altijd stegen, waardoor de mensen vroeger hun huis met winst konden verkopen. Die winst werd dan verzilverd, en zo werd iedereen rijker. Hoe haalt deze economische mesjoggene fruitcake het in zijn hoofd?

Je kan aan deze redenering merken dat de man uit Twente komt: de Wierdense revue had ooit een conference waarin het volgende gesprekje voorkomt: “Wat is die benzine toch duur hè Graats?” antwoord: “Valt wel mee Dika, ik tank toch altied veur een tientie”. Het was humor in de stijl van Herman Finkers, maar heer Kamp heeft het kennelijk als diepe waarheid beschouwd.

Want ten eerste: als je het huis had verkocht en de winst was verzilverd dan moest je toch weer ergens wonen. Wat bleek: alle huizen waren duurder geworden dus de winst ging gewoon weer teniet door het duurdere nieuwe huis. Verzilveren kon alleen als je een goedkoper huis kocht, of als je emigreerde naar een land waar de gulden veel meer waard was, bijvoorbeeld Hongarije.
Ten tweede: de huizenprijzen zakten in de jaren 80 ook, niks nieuws onder de zon dus; het was een goede tijd om te kopen. Dat is nu misschien ook het geval, hoewel de banken veel terughoudender zijn en je dus net als vroeger een redelijk percentage eigen geld moet hebben. Dat hebben de mensen niet meer!

Die louche VVD-er wil dus niet erkennen (of hij is er inderdaad gewoon te stom voor) dat de banken veel te hoge hypotheken verstrekten aan mensen die maar een klein ongelukje, zoals werkloosheid, hoefden te hebben om niet meer aan de verplichtingen te kunnen voldoen.
Verder was de werkloosheidsuitkering vroeger veel beter (hoger en langduriger), zodat er een financieel vangnet was en je daardoor die periode beter kon  overbruggen. De WW voorziening is met medewerking van diezelfde VVD uitgekleed, zodat de gevolgen nu veel eerder merkbaar worden.

Als dit type econoom vroeger bij de belastingdienst werkte kan ik me levendig voorstellen dat de staatsschuld zo is opgelopen. Marijnissen, met wie Kamp in de klas heeft gezeten, heeft tijdens de les waarschijnlijk beter opgelet. Vreemd, dat als het er op aan komt, men toch liever op de partij van Kamp stemt. Het leven is vol raadsels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten