maandag 23 september 2013

Papiergeld

<quote: het parool 14 sept 2013>
Uit onderzoek blijkt dat Amsterdammers onvoldoende gebruikmaken van de ondergrondse papierbakken. Een derde van al het restafval bestaat nog altijd uit papier.
En dat is echt zonde, zegt een woordvoerder van stadsdeel Noord. 'Want papier levert geld op, maar alleen als het apart wordt opgehaald.'
<unquote>

Wel verdorie, das waar ook: papier levert geld op! Maar voor wie eigenlijk? We betalen al een soort belasting om het afhalen van huisvuil te bekostigen. Nu moeten we het ook nog scheiden om de gemeente een extra voordeeltje te gunnen.

Ineens moest ik aan mijn ouders denken. Ze woonden 4-hoog in een flat. Het is ongeveer 1958.
Net als veel andere buurtbewoners bewaarden ze het groenteafval, zoals aardappelschillen, want die werden afgehaald door de schillenboer. Het was waardevol afval dat als veevoer werd gebruikt.
Oude kranten werden afgehaald door padvinders: die leverden het papier in bij een lompenhandelaar en kregen daar geld voor. Ik geloof 6 cent per kilo. Veel papier werd daarom bewaard.
Op lagere scholen was schoolmelk: de flessendoppen werden verzameld in een grote container want dat materiaal bracht geld op. Afhankelijk van het soort school ging het naar de missie of naar een goed doel.
Ook kwam er af en toe een oud-ijzer boer door de straat. Ook oud ijzer (en andere metalen zoals koper en lood) was (en is!) geld waard.

Het overige afval ging in de zware metalen vuilnisbak, die eigenlijk asbak werd genoemd. Er ging voornamelijk as uit de kolenkachel in. Veel ander afval was er niet: bijna geen enkel produkt was in plastic verpakt; melk kwam in flessen of werd los verkocht als je een kan meebracht. Dranken in blikjes zag je ook niet.

Wat ik vermoed: mensen zullen het helemaal niet erg vinden om afval te scheiden als ze zouden weten dat iemand er geld voor zou krijgen. Na afloop van het Haagsche parkpop kunnen jongeren helpen de rommel in het Zuiderpark op te ruimen: elke volle zak levert een tegoedbon op.

Als de Amsterdammers betaald zouden worden voor het oud papier zullen ze vast ook wel aan het verzamelen gaan. Als kinderen wat zakgeld kunnen verdienen met inleveren van blikjes zullen ze die vast wel gaan verzamelen: op het strand verzamelen kinderen al weggegooide flesjes om statiegeld te kunnen innen.

Ik heb het volgende idee om Nederland schoner te maken: laat de gemeente gewoon betalen voor het scheiden van afval. Dat kan bekostigd worden uit de al betaalde belasting, die gebaseerd zal zijn op ongescheiden afval. Wedden dat het helpt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten