vrijdag 10 januari 2014

Klimaatverandering

Daar begint het weer. Een grote  klimaatbijeenkomst in Nederland, en op de TV een klimaatgoeroe die vindt dat Nederland heel goed een gids- of voorbeeldland kan zijn. Want het klimaat verandert, en dat komt door de mensen. Zegt hij.
Slimme man is dat. Hij heeft in de gaten dat Nederland altijd het braafste jongetje van de klas is, dus een prima beginpunt. Ineens herinner ik me weer dat de overheid subsidie gaf op isoleren van de woning. Dus hierbij een fragment uit een stukje dat ik in 2004 (!!) naar aanleiding van de overheidskreet “Nederland is klein, Denk groot!” schreef.

<quote mezelf augustus 2004>

... Overigens is het groot denken de Nederlander niet vreemd; eigenlijk heeft hij dat altijd al gedaan. Wij bemoeiden ons toch altijd al met wereldwijde zaken. Zo heeft de overheid ons via 's-Rijks Tooverlantaarn ingefluisterd dat wij Nederlanders verantwoordelijk zijn voor het klimaat op de planeet aarde.
Een voorbeeld: Toen de wetenschappers voorspelden dat het aardgas wel degelijk op raakte, moest iedereen ineens zijn woning gaan isoleren om energie te sparen. Dat was ook veel beter voor het mejeu. Op zich een goed idee, en de Nederlander dacht: wat een verstandige overheid; als we allemaal ons huis isoleren kunnen we veel langer met het gas doen! En dan wordt het mejeu in de wereld ook niet zo vreselijk belast!
Ach, Wim Kan zong het ooit al in het oudejaarsliedje "Oliebollen op Aardgas": "De man die de meter licht die woont in Amerika". Want waarheen ging het gas: onder meer voor bodemprijzen naar Rusland. En wat zouden die Russen er mee hebben gedaan? Vast niet bewaren voor een koude winter!
Dus wat is nu het resultaat van al dat ge-isoleer?
1] de overheid vangt enorme bedragen BTW etc over de isolatiematerialen en
2] De overheid (NAM) vangt enorme bedragen aan de verkoop van "overtollig" aardgas en
3] het mejeu is er slechter een toe dan wanneer we dat alles niet hadden gedaan, want in het buitenland wordt het gas ook gewoon gebruikt EN er is een hoop extra energie gestoken in de produktie van die isolatiematerialen!
Nou ben ik toch verdraaid benieuwd hoe dat met die privatisering gaat verlopen: ik denk dat onze leveranciers nu beter het Nederlandse gas in Rusland kunnen aanschaffen in plaats van in Slochteren. En wedden dat er nu ook niemand meer aansprakelijk is te stellen voor het zakken van de bodem in die buurt?

Nederland is klein, denk groot! Dat dacht de overheid omstreeks 1950 nog niet en er werden dus vertrekpremies gegeven aan mensen die naar Australië wilden emigreren. Het was hier ook veel te vol met ca 12 miljoen mensen! Nu denkt men nog groter: 16 miljoen kan makkelijk en er kunnen er nog veel meer bij! (Het kan overigens geen kwaad om over de grootte van de wereldbevolking na te denken: 6 miljard is ook veel te veel; daarvan leven er nu al miljarden in ellendige omstandigheden)...

<unquote mezelf augustus 2004>

Ik zie maar één (1) echte oplossing: de bevolking van Nederland en eigenlijk de hele wereld moet enorm in grootte verminderen. Momenteel gedraagt de mens zich niet beter dan gist tijdens het bierbrouwen: de gist vreet alle voedingsstoffen op en verzuipt daarna in zijn eigen pis. Die pis, daarom gaat het: dat is immers alcohol... Bezoek de site van “Stichting De Club van Tien Miljoen” dan hoef ik de inhoud daarvan hier niet te herhalen. Vijf miljoen Nederlanders is genoeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten