maandag 14 april 2014

Jezus!

Pasen nadert, en weer ben ik verbaasd over de gemakzucht waarmee gelovigen alles maar accepteren. Het gaat om het volgende:
Met Kerstmis vieren of herdenken de christelijke gelovigen de geboorte van Jezus. Dat is altijd op dezelfde datum in december: logisch, want je wordt maar op 1 dag geboren. Wat ook logisch is: men twijfelt over het geboortejaar. Immers, pas na jaren begon men te vermoeden dat er iets bijzonders aan de hand was met die man die zich Koning der Joden noemde en voortdurend wonderen deed. En terugrekenen is lastig, want de jaartelling begon destijds niet in het jaar nul! De twijfel over het geboortejaar kan je onder andere lezen op een bordje vlak voor de kerk in Rijssen (ov) en dat is toch een nogal streng gelovige gemeente. Dat bordje maakt onderdeel uit van een soort “pad der geschiedenis”, met leuke informatie, een lange wandeling die die je ook naar Holten brengt (als de blaren aan je voeten je geen parten spelen).

Maar het kruisigen van Christus, daarvan hebben we geen datum. Moet ik dat nu echt geloven? Pasen valt immers elke keer op een andere datum! Met passiespelen in Tegelen, en talloze uitvoeringen van die Mattheus Passie. Ik geloof er geen bal van dat de datum van de kruisiging niet bekend is. De Romeinen hielden een redelijk goede administratie bij, en de Joden staan ook bekend om hun nauwkeurige registratie van onder andere de geslachtsregisters. En nu zou niemand weten wanneer die destijds al uiterst omstreden persoon, de koning der Joden, de belangrijkste persoon uit de christelijke traditie die met zijn gedrag de halve wereld heeft beïnvloed, aan het hout is gespijkerd? Lamenilache!

Een beetje googelen levert het volgende:
Jezus is op 14 Nisan 33 G.T. gestorven. De kruisiging was om negen uur in de ochtend. Om 3 uur ’s-middags stierf hij. Dat is dus een duidelijke aanduiding van de dag die volgens een andere site overeenkomt met vrijdag 3 april 33.

Ik ben heel benieuwd wie voor dit absurde paasgedoe een verklaring kan geven. Ik vrees dat er alleen maar absurde antwoorden op gegeven kunnen worden, mede omdat met Pasen de hazen ineens eieren kunnen leggen. Het is gewoon lente dus ons denken is een beetje verward...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten