maandag 28 april 2014

Medisch nieuws

Zondag 27 april, een interessant programma (Tegenlicht) over medische ontwikkelingen. Er worden in razend tempo allerhande apparaatjes ontwikkeld die de kosten van de gezondheidszorg zullen drukken en het comfort van de patiënt verbeteren. Ik zag onder andere een draadloze monitor die het liggen op de erg dure intensive care overbodig maakt. Voor de zieke is dat ook beter omdat die niet meer aan een bundel kabeltjes in bed hoeft te liggen. Ik vind het een goed idee dat er zo veel onderzoek naar nieuwe technische hulpmiddelen wordt gedaan. Er is volgens mij wel een “maar” aan verbonden...

Men fantaseerde over het gegeven dat, omdat er door die apparaatjes zoveel tijd kon worden bespaard, er meer tijd aan menselijk kontakt met de zieke kon worden besteed. Dat was ook nodig omdat de patiënt mondiger is geworden. Tja, sommige patiënten misschien. Toch gaat die niet zelf aan de auto sleutelen al is daarover ook veel te vinden op internet. Waarom dan wel de dokter lastig vallen met lekenkennis? De dokter vond het wel prima dat de patiënt het nu zelf gaat uitzoeken en stelde zich welwillend op.

Maar wat een gruwelijke fantasie! Zo lang de gezondheidszorg in handen van verzekeraars is hebben die verzekeraars echt alleen maar belangstelling en zorg voor de aandeelhouders! Voor elk apparaatje dat bijvoorbeeld een verpleegster vervangt zal er een verpleegster worden ontslagen. Dat zal helaas de praktijk zijn. Niks meer aandacht voor de patiënt!

Lang geleden had ik te maken met zogenaamde zusterroepinstallaties; daarmee kon je een verpleegster draadloos oproepen. In het begin had elke afdeling van een verzorgingshuis een eigen verpleegster. Na enige tijd werden de oproepen aan elkaar gekoppeld en was er voor een hele verdieping nog maar 1 verpleegster. In de nacht werden de verdiepingen gekoppeld en weer later bleef er voor de nacht nog maar 1 verpleegster met 1 assistente over voor het hele huis. Dat scheelde in de personeelskosten. De elektronica maakte die kostenvermindering mogelijk. Maak mij nu niet wijs dat het na de privatisering beter is geworden...

Niemand sprak over de enorme geldvretende managementslagen, en slechts zijdelings werd de administratieve rompslomp aangestipt. Daar eens de bezem doorhalen lijkt me een betere en praktischer aanpak dan speculeren over de toepasbaarheid van allerlei nog in de ontwikkelingsfase verkerende gadgets uit Silicon Valley.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten