maandag 24 juni 2013

De Nederlandse omroep.

Er moet bezuinigd worden, en daarom moeten omroepverenigingen samengaan. Een hoop gedoe: sommige omroepen gaan inderdaad samen, en andere, zoals de VPRO, willen de eigen identiteit behouden, blijven zelfstandig en raken een hoop subsidiegeld kwijt.

Ik vermoed dat het eenvoudiger kan. En mogelijk goedkoper. Met behoud van de verenigingen, en zelfs de mogelijkheid van meer verenigingen, hoewel zou kunnen blijken dat daaraan bijna geen behoefte meer is. Eigenlijk ben ik voor een vermindering van overheidsinvloed en een soort gereguleerde commerciële aanpak.
Momenteel hebben we een door de overheid gereguleerde omroep, de overheid verdeelt de bedragen op grond van allerlei criteria, zoals ledenaantal, maar recenter wil men het begrip “kwaliteit” invoeren. Ik  ben heel benieuwd wat dat inhoudt!
Als voorbeeld de VARA, die in 1925 is opgericht met het motto “De omroep van het vrije woord, van de geestelijke en zedelijke verheffing van de arbeidende bevolking en van het nuttig en aangenaam bezig houden”. Tja, die kwaliteit van de VARA toch anno 2013.

1] De overheid zorgt voor een zenderpark, dat eventueel door een gespecialiseerd bedrijf in stand gehouden wordt. De burger hoeft dan een stuk minder belasting te betalen en vindt dat in het netto loon terug. Volgens Wikipedia betaalt de Nederlander ongeveer 116 Euro per jaar aan de omroep.

2] Omroepverenigingen kunnen zendtijd huren en zo gebruik maken van het zenderpark. En zoals bij een vlooienmarkt de handelaars zo goed mogelijk worden geweerd, komen commerciëlen niet in aanmerking voor zendtijd. Geen reclame dus, daar  zijn netten genoeg voor.
De overheid zou het recht moeten krijgen om in geval van calamiteiten, zoals bijvoorbeeld overstromingen, in te breken in programma’s. En misschien op 1 kanaal een vast moment voor nieuwsberichten ter beschikking krijgen.

3] Hoe worden de programma’s en de huur van de zendtijd betaald? Simpel: uit de contributie van de leden van de omroepvereniging. Die contributie zal dus omhoog moeten, maar het netto inkomen van de burger is immers hoger geworden, dus die kan het betalen, en nu weet je zeker dat het bedrag terecht komt waar je het hebben wilt. Als de contributie 100 Euro per lid is, is dat bij 150.000 leden toch 15.000.000 Euro. Bijna 299.000 Euro per week. Een bedrijf zonder winstoogmerk moet daar toch heel wat voor kunnen doen?
Ik meen dat 150.000 leden nu het minimum is voor het bestaan van een omroepvereniging, dus ik ga er maar van uit het aantal leden ongewijzigd blijft. Dat is waarschijnlijk erg optimistisch van me.

Omdat ik denk aan een vast uurtarief voor zendtijd, zal er een regeling moeten komen om te rouleren, zodat elke vereniging ook op “prime time” kan uitzenden. Ook in een toeristenbus wordt gerouleerd opdat elke reiziger af en toe ook eens voorin kan zitten.
Stel, dat alle zendtijd is verhuurd, hoe moet een nieuwe vereniging er dan bij komen? Als het niet anders kan, zal het zenderpark uitgebreid moeten worden. Met digitale techniek zal dat zeker mogelijk zijn. Ik vermoed dat het niet zo ver zal komen.

4] Ik heb geen idee of de mediawet hiervoor moet veranderen. Hoe dan ook vind ik de verplichting om zoveel procent aan informatieve programma's; culturele programma's; educatieve programma's; amusement; en nog vrij in te vullen; te verdelen onzin. Een omroep - of liever: de leden -  zou zelf mogen bepalen waar het zwaartepunt ligt.

Eerlijk gezegd verwacht ik dat als dit idee wordt uitgewerkt: Er een heleboel omroepen opgedoekt gaan worden. De mensen hebben waarschijnlijk ook geen zin om 100 Euro te betalen voor bijvoorbeeld Powned of BNN. Dat er een heleboel nieuws- en weerberichten zullen verdwijnen. Dat er een heleboel dure praathoofden gaan verdwijnen. Maar misschien komen er zelfs een paar omroepen bij, wie weet?

Ach, wat een gezeur, er komt toch niks van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten