zaterdag 22 juni 2013

Een kwartiertje met de MP.

Elke vrijdag is er op de TV een ongeveer 15-minuten gesprekje met de Minister-President. Wie zou daar nog naar kijken?

Het idee was logisch: de MP was ooit over het algemeen een nogal abstract persoon. Vroeger waren er nog journalisten die een gedurfde vraag aan de MP stelden. Dat bleek vervelend te zijn voor het imago van de regering, want een MP wist niet altijd een goed antwoord te geven op een redelijke vraag.

Nu, er werd besloten de media een handreiking te doen, en de MP komt al jaren elke week op de TV. Met een journalist die ook kritische vragen mag stellen. Niemand beseft nog dat die vragen allemaal zijn voorgekookt en doorgesproken, ook de zogenaamd kritische vragen, en dat er dus van de MP alleen maar politiek correcte en voornamelijk nietszeggende antwoorden zullen volgen.

Het enige interessante aan het gesprek is dus: hoe pakken de diverse MP’s dat aan? Balkenende was getraind in het geven van ruis in pompeuze taal, met gebruik van vele elitaire woorden. Je werd er snel heel moe van, zodat je na een paar minuten het meeste al niet meer hoorde. Rutte doet mij veel aangenamer aan, hij zegt vaak dat hij negatieve reacties begrijpt, verwijst naar verplichtingen aan “Brussel” en zegt ook niks. Maar zijn niks komt bij mij beter over.

Het enige wat we uit dit programmatje kunnen leren is hoe creatief de MP is in vermijdend taalgebruik. Ik hoop toch zo dat de journalist onverwacht een onafgesproken echte vraag stelt, zoals: “Wanneer slaat u in dat vermaledijde Brussel eindelijk eens met uw vuist op tafel om duidelijk te stellen dat Nederland het gebemoei zat is, en dat we de betalingen aan de EU voor onbepaalde tijd opschorten tot het beter gaat met onze economie?” “En wanneer stopt de EU met dat geschifte verhuizen?”. Dat doet die man natuurlijk nooit, want dan is hij zijn baantje kwijt. Maar wat zou ik er blij van worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten